Tips och råd

Året runt

  • Låt blött avfall rinna av i vasken innan du lägger det i papperspåsen.
  • För att matavfallet ska bli torrare kan du gärna blanda i tidningspapper, oblekt hushållspapper eller rivna äggkartonger i papperspåsen.
  • Lägg tidningspapper i botten av kärlet.

Under vinterperioden

Vid minusgrader finns risk att matavfallspåsarna fryser fast i matavfallskärlet, vilket medför att kärlet inte går att tömma. För att undvika fastfrysning kan du göra följande:

  • Håll kärlet rent! Ett rent kärl minskar risken för fastfrysning.
  • Lägg hopknycklat tidningspapper eller sönderrivna äggkartonger av papper i botten på kärlet.
  • Extra viktigt att låta blött matavfall rinna av i vasken en stund innan du lägger det i påsen, så att avfallet är så torrt som möjligt.
  • Använd dubbla matavfallspåsar om avfallet är mycket blött.
  • Låt matavfallspåsen ligga utomhus och frysa till en liten stund innan den läggs i kärlet. På så sätt förhindrar man att kondens bildas som sedan fryser.
  • Skaka om kärlet när du ställer ut det för tömning.

Under sommarperioden

  • Ställ sopkärlet i skugga.
  • Skölj ur tunnan med jämna mellanrum med vatten eller beställ tvätt av kärlet mot en avgift.
  • Ta lite ättika runt kanterna i kärlet och i botten som ger en fräsch doft och håller flugorna borta.
  • Har du problem med getingar? Häng upp en matavfallspåse och fyll den med papper så tror getingarna att där redan finns ett getingbo och håller sig därmed borta.
Tänk på att komma ihåg att tvätta matavfallskärlet några gånger varje år.