Nyhetsarkiv

Sophiaskolan vann Resterkocken!

Recept på Gnocchi gav segern!

Sophiaskolan klass 9 vann tävlingen Resterkocken

Grönsaksgnocchi med ost och creme fraiche sås

Varje år kastar hushåll i Sverige cira 17 kilo ätbar mat per person. Siffrorna talar för sig själva och för att belysa detta har Sysav tillsammans med en rad avfallshbolag och kommuner arrangerat tävlingen Resterkocken sedan 2019. Tävlingen ger skolklasser möjligheten att skapa maträtter av överblivna matrester som annars skulle kastas. Idag vill vi gratulera Sophiaskolan åk 9 till vinsten i årets upplaga av tävlingen. Klassen hade tagit fram en rätt med grönsaksgnocchi, allroundkrydda och buljongtärningar som blev det recept av 552 inlämnade som vann tävlingen för klass 7-9. Juryn bestående av Sandra Mastio, känd från Mästerkocken, Malin Broman, matkreatör och Erik Andersson, restaurang Spill i Malmö, gav vinnarbidraget denna motivering "WOW säger vi! Sophiaskolan , ni har på egen hand lagat det som de flesta av oss köper i färdiga tärningar och burkar. nämligen det som ligger till grunden för matlagningen - buljong och kryddor på skal och rotfrukter och sedan vidareförädlat det till goda gnocchi. Av nästa ingenting har ni skapat väldigt mycket. Ni har både imponerat och inspirerat oss i juryn till att gå i era fotspår

I höst har Resterkocken känts mer aktuell än någonsin. Förutom att matsvinn är pengar som bokstavligen försvinner i soporna är det inte klimatsmart. At ta hand om maten och kunna göra goda maträtter, efterrätter och mellis av rester är en viktigt kunskap för alla och att inspirera unga känns extra bra. Och alla som har tävlat i Resterkocken visar på otrolig kreativitet. Det känns hoppfullt och glädjande säger Ann Thorén projekledare på Sysav.

Ökrab gratulerar klassen till vinsten och hoppas att flera klasser på Österlen deltar när tävlingen startar igen oktober 2023!