Nyhetsarkiv

Hösttider är äppeltider

Era äpplen kan användas till mycket!

Hösten är äpplenas tid. Det är då som de mognat klart och lyser upp i det begynnande höstmörkret med alla sina olika nyanser av gult, rött och grönt runt om i vårt avlånga land och allra mest här nere på Österlen. Äppelodlarna jobbar hårt för att få in skörden i tid och vi som har som fruktträd i trädgården förvånas över hur mycket frukt det faktiskt blir och ställer oss frågan hur vi ska kunna ta hand om allt innan det blir förstört och vad skall vi göra med den frukt som ramlat ner från träden och blivit angripen?

Vad gäller den ätbara frukten är det i stort sett bara fantasin som sätter gränser för vad som kan göras. Att baka äppelpajer och äppelkakor känns som en lockande självklarhet men varför inte göra egen råsaft eller få äpplena pressade på ett musteri i närheten? Ett storkok av äppelmos blir tillsammans med musten ett perfekt vitaminförråd inför den stundande vintern. Blir det ändå över finns det med alla säkerhet någon förskola eller något äldreboende som skulle uppskatta en låda äpplen. Att ställa en låda utanför tomtgränsen för förbipasserande att plocka från är också ett uppskattat inslag under hösten.

Fallfrukt och frukt som blivit för dålig eller helt enkelt inte går att göra av med på annat sätt kan ni lämna in på någon av Sysavs återvinningscentraler. Har ni inte så mycket går det även bra att lägga det i den bruna matavfallspåsen som sedan läggs i det bruna matavfallskärlet. Då blir äpplena till biogas och biogödsel och kommer således till nytta trots allt.

Glad äppelhöst önskar vi på Ökrab.

Tack till Rebecca Wallin för äppelbilden!