Tips och råd

Året runt

  • Låt blött avfall rinna av i vasken innan du lägger det i papperspåsen.
  • För att matavfallet ska bli torrare kan du gärna blanda i tidningspapper, oblekt hushållspapper eller rivna äggkartonger i papperspåsen.
  • Lägg tidningspapper i botten av kärlet.

Under vinterperioden

Vid minusgrader finns risk att matavfallspåsarna fryser fast i matavfallskärlet, vilket medför att kärlet inte går att tömma. För att undvika fastfrysning kan du göra följande:

  • Håll kärlet rent! Ett rent kärl minskar risken för fastfrysning.
  • Lägg hopknycklat tidningspapper eller sönderrivna äggkartonger av papper i botten på kärlet.
  • Extra viktigt att låta blött matavfall rinna av i vasken en stund innan du lägger det i påsen, så att avfallet är så torrt som möjligt.
  • Använd dubbla matavfallspåsar om avfallet är mycket blött.
  • Låt matavfallspåsen ligga utomhus och frysa till en liten stund innan den läggs i kärlet. På så sätt förhindrar man att kondens bildas som sedan fryser.
  • Skaka om kärlet när du ställer ut det för tömning. 

Under sommarperioden

  • Ställ sopkärlet i skugga.
  • Skölj ur tunnan med jämna mellanrum med vatten eller beställ tvätt av kärlet mot en avgift.
  • Ta lite ättika runt kanterna i kärlet och i botten som ger en fräsch doft och håller flugorna borta.